‘s-Hertogenbosch, veelal Den Bosch genoemd, is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. De hele gemeente telt zo’n 150.000 inwoners. De stad is een voormalige garnizoensstad en verder de zetel van het bisdom ’s-Hertogenbosch.
Naast dat Den Bosch een oudere benaming is voor het officiële ’s-Hertogenbosch, wordt de stad in de carnavalstijd Oeteldonk genoemd. Dat de stad ten tijde van carnaval veel bezoekers ontvangt in de vele gezellige straatjes, staat Den Bosch bekend om zijn bourgondische karakter. Er zijn vele horecagelegenheden en evenementen die in het teken staan van lekker eten en drinken.

Wilt u een dagje shoppen, genieten van rust en prachtige natuur, een heerlijk hapje eten en de karakteristieke binnenstad bezoeken? Dan is ’s-Hertogenbosch wat u zoekt!

Wanneer u op zoek bent naar een eetgelegenheid of een gezellige plek om een drankje te drinken kunt u een kijkje nemen op de Uilenburg of de Korte Put straat. Naast de gezelligheid die met mooi weer veelal op straat plaats vindt, staat Den Bosch bekend om zijn Bossche bollen van Jan de Groot. Een Bossche bol of sjeklade bol (chocoladebol) is een gebakspecialist uit ’s-Hertogenbosch die wordt gebakken van soezenbeslag, daarna gevuld met slagroom en geglazuurd met gesmolten chocoladefondant. De 12 cm grote bol wordt verkocht bij Jan de Groot (Centraal Station) en ziet u deze bol ook terug op verschillende menukaarten in de stad.

Ook kent Den Bosch vele bijzondere plekken waar u een kijkje kunt gaan nemen. Zo kunt u voor theater en film terecht bij de Verkadefabriek. Het is in 2002 omgebouwd van koekjesfabriek van Verkade naar het cultureel centrum dat is gevestigd aan de Boschdijkstraat in de wijk ’t Zand.

Bij een bezoek aan Den Bosch kunt u de Sint-Janskathedraal niet overslaan. De kathedraal bevindt zich in de binnenstad en wordt veelal beschouwd als hoogtepunt van de Brabantse gotiek. De kerk is gebouwd tussen 1380 en 1530 en sedert de 19e eeuw voortdurend ingrijpend gerestaureerd. Met het grote aantal luchtboogbeelden op de luchtbogen is de Sint-Jan één van de meest gedecoreerde bouwwerken van Nederland.
Ook het Noordbrabants Museum is een bezoekje waard. Het is gelegen aan de Verwersstraat in de binnenstad. De collectie omvat zowel kunst als een historische verzameling. Het museum geeft een overzicht van de kunst, cultuur en geschiedenis van Noord-Brabant.

Wanneer u de drukte van de stad even achter u wilt laten, staat u binnen 10 minuten lopen in het rustgevende en groen natuurgebied, het Bossche Broek. Dit natuurgebied heeft een oppervlakte van 202 hectaren en ligt ten zuidoosten van de stad. U kunt hier prachtig wandelen en vanaf 2003 verbindt een pontje de Bossche broek met de Bossche binnenstad.
Naast dit natuurgebied kunt u in de periode van april tot en met oktober een historische vaartocht boeken. Deze tocht laat u alle facetten van de boeiende Binnendieze zien. Varend door de smalle waterlopen ziet u de mooiste plekjes van het historische stadscentrum.

Afstand van camperplaats Schijndel ‘De Schootse Hoeve’ naar het centrum van ’s-Hertogenbosch: 15 kilometer.

Horeca tips
– Bar35: (burger)bar
– Palm: gezellig oud bruin café
– Buurt: net buiten de stad, maar gegarandeerd zon
– FF Swanjee: middelgrote tapas 
– Tappunt: flammkuchen en speciaal bier
– NomNom: knus tentje met lekker eten
– DIT: modern tentje met een uitgebreide kaart
– Wijn bij Stijn: high wine en proeverij
– Zoetelief: high tea
– Deeg: heerlijk Italiaans eten
– Yoghurt Barn: yoghurt ijs en lekkernijen
– Zaher: Afghaans eten
– Yalla Yalla: Israëlisch eten inclusief foodsharing