Schijndel heeft een rijk aanbod aan musea, culturele bezienswaardigheden en galerieën. Tijdens een wandeling door Schijndel ontdek je vele bezienswaardigheden. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Glazen Boerderij, bewonder molen De Pegstukken of neem een kijkje in het Jan Heestershuis (ook het VVV-kantoor) en maak een fiets- of wandeltocht langs de uitgestrekte weilanden, poelen, bossen en populierweiden. Meer zin om de Brabantse gezelligheid te ervaren en te genieten van een lekker hapje en drankje? Breng een bezoek aan de gezellige cafés en restaurants in het dorp.

Zaterdag markt Schijndel

Op zaterdag stallen de marktlieden hun waar voor je uit in hartje Schijndel. Het aanbod is divers en verdeeld over de Markt. Er staan verschillende marktkramen opgesteld met een diversiteit aan producten. Zodra je de eerste stap op deze weekmarkt zet, voelt het als thuiskomen. De wekelijks terugkerende zaterdagmarkt begint om 10:00 uur en eindigt om 16:00 uur. Je kunt hier terecht voor de kleine en grote boodschappen.
Ideaal voor vroege vogels, maar ook voor lange uitslapers die de hele dag de tijd hebben om hun wekelijkse boodschappen in te slaan. De markt in Schijndel is een dagmarkt en daarom laten de marktlieden de hele dag van zich horen.

Elke zaterdag van 10:00 – 16:00 uur

Restaurants

Restaurant om de hoek:

 • Restaurant zaal de Nachtegaal

Restaurants in het centrum van Schijndel:

 • Brasserie Lieveling
 • Grand Café Le Verre
 • Restaurant NOOT
 • Het Tramhuys
 • Restaria lunchroom de KomEet
 • Lunchroom ’t Onderonsje
 • Eigenwijs Eten & Drinken
 • Jansen & Jansen
 • Simpel
 • BakkieKoffie (nieuw)
Evenementen

Schijndel heeft een groot aantal jaarlijks terugkerende evenementen. Voor liefhebbers van muziek, sport, kunst en cultuur, voor jong en oud. Een overzicht hiervan vindt u onder het kopje Schijndel – Evenementen.

Natuurgebieden

Wijboschbroek
Het Wijboschbroek is een natuurgebied van 150 hectare ten noorden van Schijndel. Het is een zogenoemde natte natuurparel dankzij de bodem. De leemhoudende, natte en voedselrijke bodem van het bos is uitermate geschikt voor unieke plantengroei. Nadat het gebied grotendeels was ontbost, werd het in de negentiende eeuw cultuurgrond met op de lagere, natte delen de beemden (hooilanden). In de twintigste eeuw werd het gehele gebied weer bos met voornamelijk populieren. De populierenteelt heeft de bosfauna en -flora door de eeuwen in stand gehouden en dat is duidelijk te merken. In het Wijboschbroek staat Schaapskooi Schijndel. Deze schaapskooi herbergt de schaapskudde van Stichting Oude Inheemse Rassen in het Schijndels Landschap.

Heempark De Blekert
Heempark De Blekert is een landschappentuin, met als hoofddoel het onder de aandacht brengen van het Schijndels landschap. Met het inrichten van natuurvriendelijke landschapselementen werk je automatisch ook aan een belangrijk nevendoel, nl. het creëren van een reservaatsfunctie voor planten en dieren. In De Blekert komen planten en dieren voor, die je zelden aantreft in het buitengebied. Dat heeft te maken met de ideale omstandigheden, die wij als beheerder kunnen bepalen. Wij zetten de kaders zo goed mogelijk uit, en moeder natuur vult de rest in. Zo is en blijft heemtuinieren spannend, en kijk je elk jaar weer uit naar het komende groeiseizoen!

De Geelders
Ten oosten van Boxtel (nabij Camperplaats) en ten noorden van Liempde liggen de Geelders. Het gebied bestaat uit hakhoutwallen, loofbos met dreven, populierenbosjes, heide, grasland en akkers. In het noordoosten van de Geelders stroomt de Beekse Waterloop die uitmondt in de Dommel. Tussen 1314 en 1802 hoorde de Geelders bij een groot gebied dat onverdeeld gebruikt werd door de boeren van Boxtel, Sint-Oedenrode, Schijndel en Sint-Michielsgestel: de Bodem van Elde of de Vier Gemalen. Tegenwoordig behoort leembos De Geelders tot de belangrijkste natte bosgebieden van Nederland. Door de kwijnende bomen zijn vele holten ontstaan die een schuil- of broedplaats bieden aan bosuilen of steenmarters. In de voorjaar zijn de met miljoenen bosanemonen bedekte bosbodems een lust voor het oog. De Geelders herbergt belangrijke populaties van de houtsnip en de wespendief. De Geelders ligt ten oosten van Boxtel.