Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode, in de volksmond ‘Rooi’, maakt deel uit van de gemeente Meierijstad. Het is de poort van het Groene Woud. Kenmerkend voor de natuur hier is het Dommeldal. Rooi is een prachtige plek waar natuur en cultuur met elkaar verweven zijn. Trek je wandelschoenen aan of stap op de fiets en ga op verkenningstocht door de prachtige natuurgebieden. Via allerlei wandel- en fietsroutes kun je de parels in en rondom het dorp ontdekken. Met de Dommel als rode draad, die dwars door het centrum meandert, kasteel Henkenshage en de historische Markt biedt het dorp een bijzondere mix aan natuur, cultuur en historie. Ook de Bourgondiër komt zeker aan zijn trekken. Rooi is Natuurlijk! een verwendorp, waar je uitgebreid kunt tafelen in één van de fijne restaurants of lekker kunt borrelen op het terras. Wil je tussendoor nog even shoppen? Ook dan kom je niks te kort. Kortom: een gezellig dagje erop uit? Natuurlijk! Sint-Oedenrode.

Natuurgebieden

De Hazenputten
Een echte natuurparel is ‘de Hazenputten’. Dit natuurgebied ligt in het Vressels Bos. Dit is een begrazingsgebied voor de Schotse Hooglanders en de Exmoor pony’s. Deze zijn hier speciaal gebracht om de heide in stand te houden. Zonder begrazing groeit de heide dicht. Sterk als ze zijn, brengen ze hier ook de winter door. Het hele jaar hebben ze genoeg te eten en mogen ze niet worden bijgevoerd. Het is overigens verstandig als je door het natuurgebied heen wandelt of fietst, uit de buurt van de dieren te blijven. Honden zijn niet toegestaan in dit gebied, ook niet aangelijnd! Aan het Vogelsven vindt u een parkeerplaats en daar kunt u starten met uw wandeling.

Moerkuilen
De Moerkuilen grenst aan de Dommelbeemden. Het is een veenplas in het Dommeldal met onder andere waterlelies, fonteinkruiden, slangenwortel en zeggensoorten. Rond de visrijke veenplas, waar veel vogels komen, is een broekbos ontstaan dat wordt begrensd door begroeide rivierduintjes. Er is een gevarieerde flora met onder meer hengel en dalkruid.

Het Vressels Bos
Het Vressels Bos ligt op een stuifzandheuvel van ongeveer 250 hectare groot. Ruim een eeuw geleden was dit een gebied met heide en zandverstuivingen. Aan de randen woonden boeren die veel last hadden van het stuifzand. Daarom besloten zij de stuifzanden aan te planten met bomen. Zo ontstond het Vressels Bos. Je vindt hier diverse wandel- en ruiterroutes die je meenemen door de mooie natuur.  Aan het Vogelsven vindt u een parkeerplaats en daar kunt u starten met uw wandeling.

Dommelbeemden
De Dommelbeemden ligt aan de oostelijke oevers van het riviertje de Dommel, tussen Nijnsel en Sint-Oedenrode. Het natuurgebied bestaat uit honderd hectare schrale hooilanden, een verdroogde beekmeander met kleine moerasgebieden en ouderwets beheerde weilandjes. Grenzend aan de Dommelbeemden vind je de Moerkuilen, een veenplas die door turfsteken is ontstaan. Deze veenplas ligt middenin een broekbos en wordt begrensd door begroeide zandkoppen. Wanneer je bovenop de uitkijktoren klimt, die middenin het dal van de Dommel staat, heb je een fraai uitzicht over de meanderende rivier.

Mosbulten
In natuurontwikkelingsproject Mosbulten, richting Son en Breugel, is veel gedaan om natuur en landschap te bewaren en te herstellen. Er zijn landschapselementen aangelegd, beplanting rondom erven en er zijn nieuwe poelen aangelegd. De dieren die hier grazen zorgen voor een natuurlijke structuur en voorkomen dat het gebied dichtgroeit. Honden zijn helaas niet toegestaan. Het afwisselende landschap biedt kansen aan water- en rietvogels, amfibieën, vlinders en libellen. Staatsbosbeheer heeft met Brabant Water, Waterschap de Dommel en gemeentes een wandelroute uitgezet. De rood gemarkeerde route is 6,7 km lang en loopt deels door het natuurgebied en deels door het omliggende landschap. Wil je een kortere route? Dat kan. Je kunt de route inkorten tot 3,4 km.

De Scheeken
De Scheeken is een door mensen gemaakt landschap bij Boskant, tussen Liempde en Sint-Oedenrode. In dit gebied zijn veel populieren aangeplant. Vroeger was Sint-Oedenrode het centrum van de klompenindustrie. Populieren zijn uitermate geschikt voor het maken van klompen en bovendien groeien ze snel.

Highlights

Evenementen

Bekijk de evenementenkalender van Sint-Oedenrode