Brabantse steden & dorpen

Bruisende steden & gezellige dorpen in de directe omgeving

Ontdek de Brabantse steden en dorpen vlakbij Camperplaats Schijndel

lijn groen

Bruisende Brabantse steden als ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg binnen een straal van 30 kilometer van de camperplaats. Uiteraard kunnen we de pittoreske Brabantse dorpen in de nabije omgeving niet tekort doen, want deze zijn uw bezoek ook meer dan waard.

Glazen huis Schijndel

Natuurgebieden

Wijboschbroek
Het Wijboschbroek is een natuurgebied van 150 hectare ten noorden van Schijndel. Het is een zogenoemde natte natuurparel dankzij de bodem. De leemhoudende, natte en voedselrijke bodem van het bos is uitermate geschikt voor unieke plantengroei. Nadat het gebied grotendeels was ontbost, werd het in de negentiende eeuw cultuurgrond met op de lagere, natte delen de beemden (hooilanden). In de twintigste eeuw werd het gehele gebied weer bos met voornamelijk populieren. De populierenteelt heeft de bosfauna en -flora door de eeuwen in stand gehouden en dat is duidelijk te merken. In het Wijboschbroek staat Schaapskooi Schijndel. Deze schaapskooi herbergt de schaapskudde van Stichting Oude Inheemse Rassen in het Schijndels Landschap.

Heempark De Blekert
Heempark De Blekert is een landschappentuin, met als hoofddoel het onder de aandacht brengen van het Schijndels landschap. Met het inrichten van natuurvriendelijke landschapselementen werk je automatisch ook aan een belangrijk nevendoel, nl. het creëren van een reservaatsfunctie voor planten en dieren. In De Blekert komen planten en dieren voor, die je zelden aantreft in het buitengebied. Dat heeft te maken met de ideale omstandigheden, die wij als beheerder kunnen bepalen. Wij zetten de kaders zo goed mogelijk uit, en moeder natuur vult de rest in. Zo is en blijft heemtuinieren spannend, en kijk je elk jaar weer uit naar het komende groeiseizoen!

Schijndel

Schijndel heeft een rijk aanbod aan musea, culturele bezienswaardigheden en galerieën. Tijdens een wandeling door Schijndel ontdek je vele bezienswaardigheden. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Glazen Boerderij, bewonder molen De Pegstukken of neem een kijkje in het Jan Heestershuis (ook het VVV-kantoor) en maak een fiets- of wandeltocht langs de uitgestrekte weilanden, poelen, bossen en populierweiden. Meer zin om de Brabantse gezelligheid te ervaren en te genieten van een lekker hapje en drankje? Breng een bezoek aan de gezellige cafés en restaurants in het dorp.

Camping Sport de Wit ligt op 3,1 kilometer vanaf de Camperplaats en Lacross (elektrische vouwfietsen) op 1,7 kilometer. 

Zaterdag markt Schijndel
Op zaterdag stallen de marktlieden hun waar voor je uit in hartje Schijndel. Het aanbod is divers en verdeeld over de Markt. Er staan verschillende marktkramen opgesteld met een diversiteit aan producten. Zodra je de eerste stap op deze weekmarkt zet, voelt het als thuiskomen. De wekelijks terugkerende zaterdagmarkt begint om 10:00 uur en eindigt om 16:00 uur. Je kunt hier terecht voor de kleine en grote boodschappen.
Ideaal voor vroege vogels, maar ook voor lange uitslapers die de hele dag de tijd hebben om hun wekelijkse boodschappen in te slaan. De markt in Schijndel is een dagmarkt en daarom laten de marktlieden de hele dag van zich horen.

Elke zaterdag van 10:00 – 16:00 uur

Restaurants
Restaurant om de hoek:

 • Restaurant zaal de Nachtegaal

Restaurants in het centrum van Schijndel:

 • Brasserie Lieveling
 • Grand Café Le Verre
 • Restaurant NOOT
 • Het Tramhuys
 • Restaria lunchroom de KomEet
 • Lunchroom ’t Onderonsje
 • BakkieKoffie (nieuw)

's Hertogenbosch

‘s-Hertogenbosch, veelal Den Bosch genoemd, is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. De hele gemeente telt zo’n 150.000 inwoners. De stad is een voormalige garnizoensstad en verder de zetel van het bisdom ’s-Hertogenbosch.
Naast dat Den Bosch een oudere benaming is voor het officiële ’s-Hertogenbosch, wordt de stad in de carnavalstijd Oeteldonk genoemd. Dat de stad ten tijde van carnaval veel bezoekers ontvangt in de vele gezellige straatjes, staat Den Bosch bekend om zijn bourgondische karakter. Er zijn vele horecagelegenheden en evenementen die in het teken staan van lekker eten en drinken.

Wilt u een dagje shoppen, genieten van rust en prachtige natuur, een heerlijk hapje eten en de karakteristieke binnenstad bezoeken? Dan is ’s-Hertogenbosch wat u zoekt!

Wanneer u op zoek bent naar een eetgelegenheid of een gezellige plek om een drankje te drinken kunt u een kijkje nemen op de Uilenburg of de Korte Put straat. Naast de gezelligheid die met mooi weer veelal op straat plaats vindt, staat Den Bosch bekend om zijn Bossche bollen van Jan de Groot. Een Bossche bol of sjeklade bol (chocoladebol) is een gebakspecialist uit ’s-Hertogenbosch die wordt gebakken van soezenbeslag, daarna gevuld met slagroom en geglazuurd met gesmolten chocoladefondant. De 12 cm grote bol wordt verkocht bij Jan de Groot (Centraal Station) en ziet u deze bol ook terug op verschillende menukaarten in de stad.

Ook kent Den Bosch vele bijzondere plekken waar u een kijkje kunt gaan nemen. Zo kunt u voor theater en film terecht bij de Verkadefabriek. Het is in 2002 omgebouwd van koekjesfabriek van Verkade naar het cultureel centrum dat is gevestigd aan de Boschdijkstraat in de wijk ’t Zand.

Bij een bezoek aan Den Bosch kunt u de Sint-Janskathedraal niet overslaan. De kathedraal bevindt zich in de binnenstad en wordt veelal beschouwd als hoogtepunt van de Brabantse gotiek. De kerk is gebouwd tussen 1380 en 1530 en sedert de 19e eeuw voortdurend ingrijpend gerestaureerd. Met het grote aantal luchtboogbeelden op de luchtbogen is de Sint-Jan één van de meest gedecoreerde bouwwerken van Nederland.

Ook het Noordbrabants Museum is een bezoekje waard. Het is gelegen aan de Verwersstraat in de binnenstad. De collectie omvat zowel kunst als een historische verzameling. Het museum geeft een overzicht van de kunst, cultuur en geschiedenis van Noord-Brabant.

shertogenbosch

Wanneer u de drukte van de stad even achter u wilt laten, staat u binnen 10 minuten lopen in het rustgevende en groen natuurgebied, het Bossche Broek. Dit natuurgebied heeft een oppervlakte van 202 hectaren en ligt ten zuidoosten van de stad. U kunt hier prachtig wandelen en vanaf 2003 verbindt een pontje de Bossche broek met de Bossche binnenstad.
Naast dit natuurgebied kunt u in de periode van april tot en met oktober een historische vaartocht boeken. Deze tocht laat u alle facetten van de boeiende Binnendieze zien. Varend door de smalle waterlopen ziet u de mooiste plekjes van het historische stadscentrum.

Afstand van camperplaats Schijndel ‘De Schootse Hoeve’ naar het centrum van ’s-Hertogenbosch: 15 kilometer.

Horeca tips
– Bar35: (burger)bar
– Palm: gezellig oud bruin café
– Buurt: net buiten de stad, maar gegarandeerd zon
– FF Swanjee: middelgrote tapas
– Tappunt: flammkuchen en speciaal bier
– NomNom: knus tentje met lekker eten
– DIT: modern tentje met een uitgebreide kaart
– Wijn bij Stijn: high wine en proeverij
– Zoetelief: high tea
– Deeg: heerlijk Italiaans eten
– Yoghurt Barn: yoghurt ijs en lekkernijen
– Zaher: Afghaans eten
– Yalla Yalla: Israëlisch eten inclusief foodsharing

Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode, in de volksmond ‘Rooi’, maakt deel uit van de gemeente Meierijstad. Het is de poort van het Groene Woud. Kenmerkend voor de natuur hier is het Dommeldal. Rooi is een prachtige plek waar natuur en cultuur met elkaar verweven zijn. Trek de wandelschoenen aan of stap op de fiets en ga op verkenningstocht door de prachtige natuurgebieden. Via allerlei wandel- en fietsroutes kunt u de parels in en rondom het dorp ontdekken. Met de Dommel als rode draad, die dwars door het centrum meandert, kasteel Henkenshage en de historische Markt biedt het dorp een bijzondere mix aan natuur, cultuur en historie. Ook de Bourgondiër komt zeker aan zijn trekken. Rooi is een verwendorp, waar u uitgebreid kunt tafelen in één van de fijne restaurants of lekker kunt borrelen op het terras. Wilt u tussendoor nog even shoppen? Ook dan komt u niets te kort.
Kortom: een gezellig dagje erop uit!

Restaurants / Terrassen Sint-Oedenrode

 • De Helden van Kien (aan Park De Kienehoef, zie foto rechts)
 • Osteria
 • Gasthuishoeve
 • De Rooise Boerderij
 • De Gouden Leeuw
 • Brasserie De Pastorie
 • Wollerich* 
 • De Beleving
 • Tapperij en Eeterij D’n Dommel
 • Roll or Bowl (take away)
 • Bistrobar Hugo’s
ST. Oedenrode en omgeving

Heeswijk-Dinther

Heeswijk-Dinther is een dorp vlakbij Schijndel. Heeswijk-Dinther is vernoemd naar de, aan elkaar vastgegroeide, dorpen Heeswijk en Dinther. Het dorp valt onder de gemeente Bernheze en telt zo’n 3.000 inwoners. De Heerlijkheid Heeswijk-Dinther bestaat sinds de middeleeuwen. Het kasteel, de molen, museumboerderij en abdij presenteren de lange historie van deze Brabantse Heerlijkheid.

Fietsroutes (middels knooppunten) naar Heeswijk-Dinther en onderstaande bezienswaardigheden, liggen voor u klaar bij onze Camperplaats.

 

Kasteel Heeswijk

Prominent in het bosrijke Brabantse land schittert het monumentale Kasteel Heeswijk, het mooiste kasteel van Brabant. Het weerspiegelt bijna duizend jaar macht, trots en cultuur van de Brabantse elite. Geopend: dinsdag, woensdag, donderdag, zondag van 11.00 – 17.00 uur (tijdstippen afhankelijk van het type rondleiding die u kunt boeken via de website; www.kasteelheeswijk.nl).

Kasteel Heeswijk

Kilsdonkse Molen
Een bezoek aan de Kilsdonkse Molen is op vele terreinen leerzaam, voor jong en oud. De beide molens geven een beeld van de eerste industriële productie in Nederland, met aandrijving door wind en water. De combinatie is uniek in Nederland.
Openingstijden:
Periode van 1 april tot 1 november: maandag tot en met zondag van 10.00 – 18.00 uur (op dinsdag gesloten).
Periode van 1 november tot en met 31 maart: vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 – 17.00 uur.
Met de boot vanaf de molen naar het kasteel toe en terug? Dat kan! Je maakt de overtocht op de fluisterboot de ‘Watervlucht’ (mogelijk van 1 april tot en met 31 oktober). (www.kilsdonksemolen.nl)

Abdij van Berne
De Abdij van Berne heeft een enorm rijke historie, welke zelfs terug gaat naar het jaar 1134. Daarmee is de Norbertijner Abdij de oudste, nog bestaande kloosterorde van Nederland. Vanaf de beginjaren van de orde werd er al bier gebrouwen. Op de huidige abdij te Heeswijk bestaat het brouwhuis vanaf 1634.
Het proeflokaal is van dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 – 17.00 uur. Een rondleiding kan via de website geboekt worden en start om 14.00 uur. (www.berneabdijbier.nl)

Brabantse Meierij
Het museum ligt in een bosrijke en romantische omgeving. Het museum geeft een boeiend beeld van leven, wonen en werken op een boerderij in de Brabantse Meierij tussen 1900 en 1930. www.museumboerderij.nl)
Geopend: van 1 april tot 1 oktober op dinsdag en woensdag van 10.00 – 12.00 uur / zaterdag en zondag van 13.00 – 16.00 uur.

De Kersouwe
Naast deze vier prachtige locaties, staat Heeswijk ook bekend om haar openluchttheater de Kersouwe. Dit theater is opgericht in 1946 en organiseert ieder jaar meer dan 30 voorstellingen in de zomermaanden. Het wordt geheel door vrijwilligers gerund. Het theater bevindt zich in de Heeswijkse bossen waar verschillende concerten, toneelstukken, dance events en cabaret georganiseerd worden.

Restaurant Dis Noordkade in Veghel

Tip; CHV De Noordkade
Waar kunst, cultuur, historie, gezelligheid, beleving & culinaire hoogstandjes samen komen!

De Noordkade biedt georganiseerde uitjes voor vrienden/familie/bedrijven, De Proeffabriek (foodmarkt & winkeltjes), restaurants, friettent, bakkerij, bierbrouwerij, theater, toneel, bioscoop, gezellig café, museums… én dat alles onder één (fabrieks)dak!  Laat je inspireren door dit bijzondere stukje Veghel.

Daarnaast beschikt CHV Noordkade over drie parkeerplaatsen (P1, P2 en P3) waar je gratis kunt parkeren.

Een mooie fietsroute naar De Noordkade, ligt voor u klaar!

Natuurgebieden
Veghel heeft naast de beekdalen van Aa en Leijgraaf nog vele andere kleine en grote natuurgebieden. Als voorbeeld kunnen we de bosgebieden het Hurkske, de Roost en de Bulten noemen maar ook de Aa-broeken, Ham-Havelt, ’t Lijnt, Aa-dal, Vlagheide en Duits Lijntje. Ook heerlijk om even uit te waaien en een mooie wandeling te maken.

Veghel

Veghel is onderdeel van gemeente Meierijstad en staat bekend om verschillende kwaliteiten, zoals karakteristieke dorpen, kronkelende beken, industrie en een levendige cultuur. Veghel is een unieke verbinding tussen de gebieden Maashorst en Groenewoud en ligt als gemeente op de grens van deze twee Provinciale landschappen van allure. Via de A50 en de Zuid-Willemsvaart wordt Veghel ontsloten en staat het in verbinding met gemeenten in de omgeving. Ook via het Duits Lijntje komt deze verbinding tot stand. De Aa als natuurlijke waterweg, die van oudsher al bezoekers trekt voor de handel en industrie, kronkelt als toeristische trekpleister door de gemeente en heeft een binnenhaven met zwaaikom die tot in hartje Veghel reikt. In 2000 werd een passantenhaven geopend.

 

Veghel centrum
Het centrum van Veghel beschikt over een breed scala aan winkels, welke door smalle straatjes de (winkel)pleintjes met elkaar verbindt. Naast de Hout-Brox beschikt Veghel ook over vele (exclusieve) kledingwinkels, woon & accessoireswinkels en de franchisewinkels zoals we deze in alle steden tegenkomen. Daarnaast beschikt Veghel over leuke en unieke restaurants/lunchrooms. We geven graag de volgende tips;

 • De Koffieleut; koffie, lunch, patisserie  
 • De Broederkapel; koffie en lunch (of een heerlijke vooraf gereserveerde High Tea)
 • Vlas-Graan & Koffie ; Koffie, lunch, diner 
 • Hoogh Bezoeck; lunch & diner
 • Trattoria Da Roberto; Italiaan; koffie,lunch,diner
 • Santorini; Griek, diner
BROEDERKAPEL VEGHEL

Lees wat onze gasten van ons vinden..

lijn groen
Scroll naar top